Υπηρεσίες σάρωσης - Σκανάρισμα σχεδίων

Ψηφιοποίηση

ή αλλιώς σκανάρισμα σχεδίων και εγγράφων και αποθήκευση σε CD ή USB ή και αποστολή με email

Εκτυπώσεις σχεδίων - Εκτυπώσεις φωτογραφιών

Εκτυπώσεις

αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών, αυτοκόλλητα για τζαμαρίες καταστημάτων κ.α.

Μεταφράσεις - Επικυρωμένες μεταφράσεις

Μεταφράσεις

ισότιμες του υπουργείου εξωτερικών, για συναλλαγές με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

Φωτοτυπίες

Φωτοτυπίες

σχεδίων και εγγράφων έγχρωμες και ασπρόμαυρες σε διάφορους τύπους χαρτιών

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων με σφραγίδα Χάγης (Apostille)

Μετά τα Παιδαγωγικά και τη Νομική, ήρθε η ώρα των Μηχανικών και των Οικονομολόγων να εγγραφούν στα Επιμελητήρια της χώρας και να ζητήσουν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Ο δρόμος για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων έχει ανοίξει για τα καλά με τελευταία εξέλιξη την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Αρμόδιο για την αναγνώριση των εν λόγω πτυχίων είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και ειδικότερα το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν). Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας κρίνει την επαγγελματική ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα κρίνονται από τους επαγγελματικούς συλλόγους, εφόσον υπάρχουν (π.χ. Δικηγορικός Σύλλογος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κλπ…).

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μου;

  1. Αίτηση
  2. Παράβολο 100 ευρώ υπέρ του Δημοσίου
  3. Ταυτότητα ή διαβατήριο
  4. Τίτλος σπουδών
  5. Επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων
  6. Οδηγός σπουδών
  7. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση Επαγγελματικών Προσόντων, εφόσον το αιτούμενο επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στο κράτος όπου αποκτήθηκαν τα επαγγελματικά προσόντα (π.χ. εγγραφή σε επιμελητήριο, σύλλογο κλπ…)
  8. Στοιχεία επαγγελματικής εμπειρίας, εφόσον το επάγγελμα δεν ρυθμίζεται νομοθετικά στο κράτος - μέλος προέλευσης.

Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ο τίτλος σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) πρέπει να είναι θεωρημένος με τη σφραγίδα της Χάγης, γνωστή και ως σφραγίδα APOSTILLE. Φυσικά η σφραγίδα Χάγης (APOSTILLE) δεν αρκεί από μόνη της, καθώς το έγγραφο πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση επικυρωμένο από αναγνωρισμένο Μεταφραστή Δικηγόρο.

Με άλλα λόγια, μόνο για τον τίτλο σπουδών, χρειάζεται να γίνουν τα εξής:

  • ακριβές αντίγραφο του τίτλου σπουδών,
  • επικυρωμένο με τη σφραγίδα της Χάγης (Επισημείωση - Apostille) και
  • επίσημη μετάφραση του τίτλου στην ελληνική γλώσσα.

Ποιο είναι το κόστος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Σε πρώτη φάση, το κόστος του παραβόλου υπέρ του Δημοσίου είναι 100 ευρώ. Κατόπιν πρέπει να εκδοθούν θεωρημένα αντίγραφα του τίτλου σπουδών και της αναλυτικής βαθμολογίας, να ζητηθεί η σφραγίδα Χάγης (Apostille) και τέλος η επίσημη μετάφραση όλων των εγγράφων από αναγνωρισμένο Δικηγόρο Μεταφραστή.

Πόσο χρόνο θα πάρει η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτείται η επικοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς φορείς τόσο σε Ελλάδα όσο και στην αλλοδαπή.

Μετά τη συλλογή όλων των δικαιολογητικών, κατατίθενται τα πρωτότυπα ή θεωρημένα αντίγραφα στην υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και η απάντηση έρχεται εντός τετραμήνου από την κατάθεση της αίτησης με το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Μοναδική εξαίρεση είναι το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. είναι να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά έγγραφα για την αποσαφήνιση κάποιων σημείων που αφορούν στις σπουδές σας.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει στην διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Μέχρι σήμερα, το Μεταφραστικό Κέντρο Πειραιά ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ αναλάμβανε την επισύναψη της σφραγίδας Χάγης (APOSTILLE) στα έγγραφά σας, όπως και την επίσημη μετάφραση του πτυχίου και της αναλυτικής βαθμολογίας σας.

Μετά από αίτημα πελατών μας, αναλαμβάνουμε το σύνολο της διαδικασία της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων από την ενημέρωσή σας μέχρι την κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία.

Επικοινωνήστε τώρα με το Μεταφραστικό Κέντρο Πειραιά ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ και ένας εκπρόσωπός μας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα επαγγελματικά δικαιώματά σας και τους κόπους ετών.