Υπηρεσίες σάρωσης - Σκανάρισμα σχεδίων

Ψηφιοποίηση

ή αλλιώς σκανάρισμα σχεδίων και εγγράφων και αποθήκευση σε CD ή USB ή και αποστολή με email

Εκτυπώσεις σχεδίων - Εκτυπώσεις φωτογραφιών

Εκτυπώσεις

αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών, αυτοκόλλητα για τζαμαρίες καταστημάτων κ.α.

Μεταφράσεις - Επικυρωμένες μεταφράσεις

Μεταφράσεις

ισότιμες του υπουργείου εξωτερικών, για συναλλαγές με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

Φωτοτυπίες

Φωτοτυπίες

σχεδίων και εγγράφων έγχρωμες και ασπρόμαυρες σε διάφορους τύπους χαρτιών

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

Στράτευση και αναβολή λόγω σπουδών

Είτε περάσεις σε ελληνικό Πανεπιστήμιο είτε επιλέξεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό, εφόσον δεν έχεις εκπληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις, δικαιούσαι αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών.

Από το ελληνικό Πανεπιστήμιο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς μια βεβαίωση σπουδών υπογεγραμμένη από την Γραμματεία του Τμήματος αρκεί, για να λάβεις άμεσα την αναβολή που ζητάς.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία αναβολής καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Τα δικαιολογητικά που σήμερα απαιτούνται είναι τα εξής:

  1. Αίτηση (διατίθεται στα Στρατολογικά Γραφεία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  2. Πρόσφατο πιστοποιητικό σπουδών για στρατολογική χρήση από τη Γραμματεία της σχολής σου, το οποίο θα έχει εκδοθεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος
  3. Αποδεικτικό ταυτότητας προσώπου (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ).

Τι γίνεται, όμως, όταν σου ζητάνε βεβαίωση σπουδών από το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού με επίσημη μετάφραση και σφραγίδα Χάγης;

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ζητήσεις βεβαίωση σπουδών με πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα, και κατόπιν να αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία που θέτει τη σφραγίδα Χάγης – Apostille. Το τελευταίο συνήθως δεν είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα χρονοβόρο και τις περισσότερες φορές κοστίζει. Να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα η υπηρεσία είναι δωρεάν και το μοναδικό κόστος είναι αυτό της ταχυμεταφορικής.

Αφού λοιπόν, λάβεις την βεβαίωση σπουδών, βεβαιώσου ότι αναφέρονται τα εξής:

  1. η ημερομηνία πρώτης εγγραφής
  2. το εξάμηνο φοίτησης
  3. η διάρκεια των σπουδών σε εξάμηνα
  4. το είδος σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, εξ’ αποστάσεως κλπ…)
  5. ημερομηνία περάτωσης σπουδών (τα περισσότερα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, κυρίως της Αγγλίας, αναφέρουν ενίοτε μέχρι και ημερομηνία ορκωμοσίας).

Επόμενο βήμα είναι η σφραγίδα Χάγης – Apostille, την οποία και μπορείς να προμηθευτείς αποκλειστικά από την χώρα στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, αν για παράδειγμα σπουδάζεις στην Αγγλία, μην πηγαίνεις σε δημόσια υπηρεσία της Αθήνας να ζητήσεις Apostille. Η δημόσια υπηρεσία που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η υπηρεσία FSO της Μεγάλης Βρετανίας ή τέλος πάντων της χώρας, όπου σπουδάζεις.

Εφόσον έχεις τη σωστή βεβαίωση σπουδών με τη σφραγίδα Χάγης – Apostille, τότε τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και είναι πιο εύκολα.

Απευθύνεσαι σε μεταφραστή που αναγνωρίζεται από το ελληνικό δημόσιο και καταθέτεις τα έγγραφά σου στο στρατολογικό γραφείο.

Υπενθυμίζουμε ότι αναγνωρισμένος μεταφραστής δεν είναι ο φίλος μας που γνωρίζει πολύ καλά ξένες γλώσσες, ούτε όλα τα μεταφραστικά γραφεία. Η μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τα μεταφραστικά γραφεία που απασχολούν Μεταφραστές-Δικηγόρους είναι οι δύο μοναδικές επιλογές.

Το Μεταφραστικό Γραφείο Πειραιά ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ αναλαμβάνει την διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας, από την επισύναψη της Επισημείωσης (Apostille) μέχρι την επίσημη μετάφραση του εγγράφου, καθώς συνεργάζεται με Μεταφραστές-Δικηγόρους που αναγνωρίζονται από όλα τα Στρατολογικά Γραφεία.