Υπηρεσίες σάρωσης - Σκανάρισμα σχεδίων

Ψηφιοποίηση

ή αλλιώς σκανάρισμα σχεδίων και εγγράφων και αποθήκευση σε CD ή USB ή και αποστολή με email

Εκτυπώσεις σχεδίων - Εκτυπώσεις φωτογραφιών

Εκτυπώσεις

αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών, αυτοκόλλητα για τζαμαρίες καταστημάτων κ.α.

Μεταφράσεις - Επικυρωμένες μεταφράσεις

Μεταφράσεις

ισότιμες του υπουργείου εξωτερικών, για συναλλαγές με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

Φωτοτυπίες

Φωτοτυπίες

σχεδίων και εγγράφων έγχρωμες και ασπρόμαυρες σε διάφορους τύπους χαρτιών

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Ο μεταφραστής του Πειραιά

Οι περισσότεροι μεταφραστές του Πειραιά συνεργάζονται με μεταφραστικά γραφεία είτε στην ίδια πόλη είτε στην Αθήνα. Αν και πολυάριθμοι, οι περισσότεροι μεταφραστές προτιμούν να εργάζονται για λογαριασμό κάποιου μεταφραστικού γραφείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και λίγα μεταφραστικά γραφεία στον Πειραιά και στα περίχωρα. Πρόκειται για μικρές κατά κύριο λόγο δομές που απασχολούνται με μικρά και συγκεκριμένα έργα, ενώ το εύρος των γλωσσών που καλύπτουν είναι περιορισμένο και αφορά στις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες που ζητούνται κατά κόρον από τους μικρούς πελάτες, οι οποίοι και αποτελούν εξαιρετικά σημαντική μερίδα του πελατειακού κενού και μπορούν να στηρίξουν τα οικονομικά και την επιβίωση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης του μεγάλου λιμανιού και όχι μόνο.

Μετά από πολυετή παρουσία στον χώρο της μετάφρασης παρατηρεί κανείς ότι οι μεταφραστές του Πειραιά δεν είναι αυτοί που έχει κάποιος κατά νου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απόφοιτοι του Ιονίου ή κάποιας αναγνωρισμένης μεταφραστικής σχολής του εξωτερικού. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με μεράκι και εμπειρία που έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών με επιχειρήσεις και μεταφραστικά γραφεία του Πειραιά, ενώ παράλληλα έχουν να επιδείξουν μεγάλες μεταφραστικές ικανότητες.

Σε μία πόλη, όπως ο Πειραιάς, όπου το εμπόριο και η ναυτιλία στηρίζουν την οικονομία πολλών τοπικών οικογενειών, η μετάφραση έχει γίνει πλέον είδος πρώτης ανάγκης. Βέβαια, απαιτείται πλέον ποιότητα και εξειδίκευση, ενώ παράλληλα χρειάζονται περισσότερες της μίας γλώσσας. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη για επίσημη μετάφραση, δηλαδή επικύρωση του αποτελέσματος από επαγγελματία διπλωματούχο μεταφραστή ή ακόμα περισσότερο από μεταφραστή δικηγόρο. Βάσει των ανωτέρω απαιτήσεων, είναι απολύτως λογικό που ο εκάστοτε μεταφραστής του Πειραιά προτιμά να συνεργαστεί με μεταφραστικά γραφεία, καθώς οι μεγάλοι πελάτες, όπως οι τράπεζες που εδρεύουν στον Πειραιά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Πειραϊκής οικονομίας, ζητούν είτε λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες, αλλά σχεδόν πάντα επικύρωση από μεταφραστή δικηγόρο.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν μερίδιο πελατών απορροφά η Αθήνα, πράγμα διόλου ψευδές, καθώς εκεί η προσφορά μεταφραστών και μεταφραστικών γραφείων είναι μεγαλύτερη από την αγορά του Πειραιά, χωρίς όμως να ισοδυναμεί και με καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα. Αντιθέτως, οι μεταφραστές Πειραιά και τα μεταφραστικά γραφεία του Πειραιά έχουν διαπροσωπική σχέση με τον πελάτη και μιλούν με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Εξάλλου είναι κάτι που συνηθίζουν οι Πειραιώτες. Να σημειωθεί δε, ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες μεταφραστές που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά είναι από τον Πειραιά ή έχουν σχέση με τη μεγάλη πόλη.

Βέβαια, μαρτυρίες πολλών πελατών λένε ότι προτιμάνε τη συναλλαγή τους με μεταφραστές και μεταφραστικά γραφεία που βρίσκονται στον Πειραιά, γιατί είτε τους γνωρίζουν είτε γιατί θέλουν να βοηθήσουν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα μεταφραστικά γραφεία και οι μεταφραστές του Πειραιά έχουν ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά και δεν είναι λίγοι οι δικηγόροι που δραστηριοποιούνται και στην επισημοποίηση των μεταφράσεων με την επικύρωσή τους. Το ιδανικό βεβαίως θα ήταν η μετάφραση να γίνεται είτε από το ίδιο πρόσωπο που μεταφράζει και επικυρώνει, είτε να γίνεται ένας διπλός έλεγχος τόσο από τον μεταφραστή όσο και από το πρόσωπο που επικυρώνει τη μετάφραση. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι τόσο ο μεταφραστής, όσο κυρίως ο δικηγόρος που επικυρώνει υπέχει ποινικών και αστικών ευθυνών. Άλλα όλα αυτά, είναι θέμα επιλογής του ίδιου του πελάτη.