Υπηρεσίες σάρωσης - Σκανάρισμα σχεδίων

Ψηφιοποίηση

ή αλλιώς σκανάρισμα σχεδίων και εγγράφων και αποθήκευση σε CD ή USB ή και αποστολή με email

Εκτυπώσεις σχεδίων - Εκτυπώσεις φωτογραφιών

Εκτυπώσεις

αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών, αυτοκόλλητα για τζαμαρίες καταστημάτων κ.α.

Μεταφράσεις - Επικυρωμένες μεταφράσεις

Μεταφράσεις

ισότιμες του υπουργείου εξωτερικών, για συναλλαγές με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

Φωτοτυπίες

Φωτοτυπίες

σχεδίων και εγγράφων έγχρωμες και ασπρόμαυρες σε διάφορους τύπους χαρτιών

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Επικυρωμένη μετάφραση και Σφραγίδα της Χάγης - Apostille

Την 5η Οκτωβρίου 1961 έκανε την εμφάνισή της μια νέα συμφωνία, μεταξύ κάποιων χωρών, με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης των εγχώριων δημοσίων εγγράφων στην αλλοδαπή. Η Σύμβαση Επισημείωσης της Σφραγίδας της Χάγης ή σφραγίδα της Χάγης - Apostille, επικυρώνει τη γνησιότητα ενός εγγράφου και το καθιστά έγκυρο για χρήση στις χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Η πιστοποίηση ενός δημοσίου εγγράφου πριν την σύμβαση ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε πολλές επισκέψεις σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς.

Πρόκειται για μια διεθνή πιστοποίηση, η οποία μοιάζει με συμβολαιογραφική πράξη και εφαρμόζεται μόνο σε δημόσια έγγραφα, όπως διοικητικές και συμβολαιογραφικές πράξεις, επίσημες βεβαιώσεις, αλλά και έγγραφα που προέρχονται από αρχή ή δημόσιο υπάλληλο δικαιοδοτικού οργάνου του κράτους. Η Σφραγίδα της Χάγης:

  • Βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής και την ιδιότητα του οργάνου που υπέγραψε το έγγραφο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επισημείωση βεβαιώνει την ταυτότητα της σφραγίδας ή του επισήματος που φέρει το έγγραφο.
  • Η Σφραγίδα της Χάγης δεν πιστοποιεί το περιεχόμενο του υποκείμενου δημόσιου εγγράφου και δεν προσθέτει καμία επιπλέον νομική ισχύ.
  • Η Σφραγίδα της Χάγης δεν βεβαιώνει ότι το δημόσιο έγγραφο έχει συνταχθεί-καταρτιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου.
  • Κάθε δημόσιο έγγραφο, ακόμα και εάν περιέχει την Σφραγίδα της Χάγης, έγκειται στη κρίση της εκάστοτε χώρας για το εάν και πότε θα το δεχτεί, αλλά ακόμα και την αποδεικτική ισχύ του υποκείμενου δημόσιου εγγράφου.
  • Τέλος, η ισχύ της Σφραγίδα της Χάγης δεν τίθεται σε κανέναν χρονικό περιορισμό.

 

Η Σύμβαση Επισημείωσης της Σφραγίδας της Χάγης στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος του 2011 η σύμβαση είχε υπογραφεί από πάνω από 100 χώρες και εξακολουθεί να προσελκύει νέα μέλη με εκθετική αύξηση, αφού τα δυο τρίτα από αυτά έχουν ενταχθεί μόνο τα προηγούμενα 25 χρόνια. Η Ελλάδα µε τον νόμο 1497/1984 - ΦΕΚ Α’ 188/27-11-1984 κύρωσε την Σύμβαση αλλά έχει εγείρει αντιρρήσεις για τις χώρες Αλβανία, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Μογγολία και Περού, οι οποίες αν και έχουν συνυπογράψει τη Σύμβαση της 5ης Οκτωβρίου 1961, για τη Χώρα μας δεν ισχύει η κατάργηση της υποχρεώσεως επικυρώσεως των δημοσίων εγγράφων. Επίσης, το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται ως τμήμα της Σερβίας και όχι ως ανεξάρτητο κράτος. Στις περιπτώσεις που ένα δημόσιο έγγραφο προορίζεται για Κράτος-µη µέλος της Σύμβασης της Χάγης (Apostille) ή σε ένα από τα προαναφερόμενα κράτη, για το οποίο η Ελλάδα έχει εγείρει αντιρρήσεις, ακολουθείται η οδός της επικύρωσης των εγγράφων αυτών από τα εποπτεύοντα Υπουργεία και στην συνέχεια από το ΥΠΕΞ.

 

Επικυρωμένη μετάφραση πριν ή μετά τη Σφραγίδα της Χάγης - Apostille

Ένα συνηθισμένο μπέρδεμα είναι πότε πρέπει να γίνει η αίτηση για τη Σφραγίδα της Χάγης πριν ή μετά την επικυρωμένη μετάφραση του εγγράφου. Όπως προαναφέραμε, η Σφραγίδα της Χάγης βεβαιώνει μόνο τη γνησιότητα του δημοσίου εγγράφου, όχι τη μετάφραση. Γι’ αυτό το λόγο η Σφραγίδα της Χάγης μεταφράζεται και η μετάφρασή της επικυρώνεται από τον αντίστοιχο μεταφραστή.

 

Η Σφραγίδας της Χάγης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις 12 Νοεμβρίου 2015, μετά από εισήγηση της Mady Delvaux (μέλος των Σοσιαλιστών) από το Λουξεμβούργο, η επιτροπή Νομικών του ΕΚ ενέκρινε τη συμφωνία, με βάση την οποία ένας πολίτης που πάει από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο, δε θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει σφραγίδα πιστοποίησης (Apostille), για έγγραφα όπως βεβαιώσεις (γάμους, νομικής συνεργασίας, πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου κτλ), πιστοποιητικά διαμονής και κατοικίας, εκλογικών δικαιωμάτων και ποινικού μητρώου.

 

Πού επισημειώνουμε με την Σφραγίδα της Χάγης

  • Τα έγγραφα που εκδίδονται από την Περιφέρεια Αττικής επισημειώνονται με την Σφραγίδα της Χάγης από τη Περιφέρεια Αττικής : Λ. Συγγρού 80 – 88, περιοχή Φιξ, 3ος όροφος, τηλ.: 213.2065069 – 073 και 213.2065166, Σταθμός Υπογείου Σιδηροδρόμου Συγγρού-Φιξ.
  • Τα δικαστικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δικαστικές αρχές της Αττικής δηλαδή από το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο και τον Άρειο Πάγο επισημειώνονται από το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων, Νέα Κυψέλη, κτίριο 6, γραφείο 107, τηλ. : 210.8841618).
  • Τα συμβολαιογραφικά έγγραφα Αθηνών, τα έγγραφα από Υποθηκοφυλακεία, τα έγγραφα των δικαστικών επιμελητών του Πρωτοδικείου και όσα έγγραφα εκδίδει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επισημειώνονται με τη Σφραγίδα της Χάγης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών (πρώην Σχολή Ευελπίδων, Νέα Κυψέλη, κτίριο 16, 2ος όροφος, τηλ.: 210.8827664 και 210.8833122).
  • Τα έγγραφα που εκδίδονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, από το Διοικητικό Εφετείο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημειώνονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (Λουίζης Ριανκούρ 85, Αμπελόκηποι, αριθμός τηλεφώνου : 210.6962363).
  • Για τα δικαστικά έγγραφα του Πειραιά, επικοινωνήστε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά (Λεωφόρος Σκουζέ, Πειραιάς, τηλ.: 210.4582039).Σε κάθε δικαστικής φύσεως δημόσιο έγγραφο, επιβάλλεται τέλος ύψους 10 ευρώ για την επίθεση της Σφραγίδας Χάγης. (αριθμ. 47999 Απόφαση Φ.Ε.Κ. 1399/τ. Β’/ 07-6-2013)
  • Για τα έγγραφα που εκδίδονται από Υπηρεσίες εκτός Νομού Αττικής, αρμόδιες είναι οι λοιπές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες της χώρας, όπως αναλύεται ανωτέρω.
  • Για τα εκτός Αττικής δικαστικά έγγραφα αρμόδιες είναι οι κατά τόπους δικαστικές υπηρεσίες.

 

Συμπέρασμα

Προτού δράσετε βιαστικά, ρωτήστε ένα έμπειρο μεταφραστικό γραφείο και γλιτώστε από περιττά έξοδα και άσκοπο χρόνο.