Υπηρεσίες σάρωσης - Σκανάρισμα σχεδίων

Ψηφιοποίηση

ή αλλιώς σκανάρισμα σχεδίων και εγγράφων και αποθήκευση σε CD ή USB ή και αποστολή με email

Εκτυπώσεις σχεδίων - Εκτυπώσεις φωτογραφιών

Εκτυπώσεις

αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών, αυτοκόλλητα για τζαμαρίες καταστημάτων κ.α.

Μεταφράσεις - Επικυρωμένες μεταφράσεις

Μεταφράσεις

ισότιμες του υπουργείου εξωτερικών, για συναλλαγές με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα

Φωτοτυπίες

Φωτοτυπίες

σχεδίων και εγγράφων έγχρωμες και ασπρόμαυρες σε διάφορους τύπους χαρτιών

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Τύποι βιβλιοδεσίας και ποιός είναι ο κατάλληλος για εσάς

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά έτοιμα τετράδια, λευκώματα, σημειωματάρια κατάλληλα για διάφορες περιπτώσεις σε πολύ οικονομικές τιμές. Κανένα, όμως, δεν έχει την δική σας υπογραφή, το δικό σας γούστο ή τέλος πάντων δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών σας. Γιατί να μην σχεδιάσετε, τυπώσετε και επιλέξετε εσείς τον τύπο της βιβλιοδεσίας που επιθυμείτε; Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση απαιτεί επαγγελματίες και επαγγελματικό εξοπλισμό, αλλά η βιβλιοδεσία είναι απόφαση δική σας 100%. 

Ανάλογα με αυτό που θέλετε να φτιάξετε υπάρχει και η κατάλληλη βιβλιοδεσία. Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν στάχωσις ή στάχωμα, ένας όρος που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν τύποι βιβλιοδεσίας  που διευκολύνουν στην ανάγνωση, αλλά δεν είναι και τόσο ευπαρουσίαστοι (π.χ. πλαστικό ή μεταλλικό σπιράλ). Άλλες βιβλιοδεσίες είναι κατάλληλες για παρουσίαση, αλλά όχι για συχνή μελέτη (απλή θερμοκόλληση). Όποιον τύπο βιβλιοδεσίας και να επιλέξετε ο σκοπός είναι ένας, να προστατεύει από τη φθορά του χρόνου και της χρήσης.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε ορισμένους από τους βασικότερους τρόπους βιβλιοδεσίας. Η τελική επιλογή βασίζεται σε κριτήρια, όπως η οικονομική δυνατότητα, ο χρόνος παράδοσης, η χρήση και το είδος του εντύπου, το αισθητικό αποτέλεσμα, το κοινό προς το οποίο απευθύνεται κ.ο.κ.

Βιβλιοδεσία με θερμοκόλληση

Μια γρήγορη και οικονομική μέθοδος βιβλιοδεσίας, ιδανική για αρχειοθέτηση διαφόρων εντύπων. Βασίζεται στην επίπεδη ράχη που είναι πλαστική ή μεταλλική με κόλλα και ενεργοποιείται με την αύξηση της θερμοκρασίας μαζί με πλαστικοποιημένο χαρτί 100 γραμμαρίων στο πίσω μέρος και πλαστική διαφάνεια μπροστά, έτσι ώστε η πρώτη σελίδα του εντύπου να λειτουργεί ως εξώφυλλο.

Αν και δεν προτείνεται για έντυπα και βιβλία συχνής χρήσης, είναι κατάλληλα για βιβλία με μαλακό εξώφυλλο, περιοδικά και καταλόγους προϊόντων. 

Βιβλιοδεσία με πλαστικό σπιράλ

Οικονομική λύση βιβλιοδεσίας, που επιτρέπει την αλλαγή περιεχομένου γρήγορα και πολύ οικονομικά. Η κατασκευή αυτού του τύπου βιβλιοδεσίας βασίζεται σε σπιράλ από ελαφρύ πλαστικό, προστατευτική πλαστική διαφάνεια στην μπροστινή όψη, και χαρτί 200-300 γραμμαρίων στην πίσω σε διάφορα χρώματα και σχέδια. 

Η συχνή χρήση το κάνει επιρρεπές σε βλάβες λόγω του λεπτού πλαστικού που χρησιμοποιείται, αλλά και ο συγκεκριμένος τύπος βιβλιοδεσίας μπορεί να γίνει δαπανηρός σε μεγάλες ποσότητες. Αυτή η επιλογή σπιράλ είναι κατάλληλη για έντυπα με εκθέσεις, αναφορές, εργασίες και παρουσιάσεις.

Βιβλιοδεσία με μεταλλικό σπιράλ

Το μεταλλικό σπιράλ αντιστοιχεί στις off road βιβλιοδεσίες. Ο διπλός μεταλλικός κρίκος που καλύπτει κάθε τρύπα το καθιστά κατάλληλο για συχνή χρήση και διακρίνεται για τη μεγάλη αντοχή του στον χρόνο. Επιλέξτε το κατάλληλο προστατευτικό για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο ή ακόμα καλύτερα επιλέξτε, πλαστικοποιημένο εξώφυλλο και PVC οπισθόφυλλο για προστασία ακόμα και από νερό.

Η βιβλιοδεσία με μεταλλικό σπιράλ είναι κατάλληλη για τεχνικά εγχειρίδια οδηγιών, έντυπα με παρουσιάσεις, σημειωματάρια, ημερολόγια (τοίχου και γραφείου), τετράδια και γενικά οτιδήποτε απαιτεί συχνή χρήση.

Βιβλιοδεσία με καρφίτσα

Η βιβλιοδεσία βασίζεται στην εκτύπωση δύο σελίδων στο ίδιο φύλλο. Στη συνέχεια διπλώνονται στη μέση με ειδική μηχανή έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η “αλφαδιά” για ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα εσωτερικά φύλλα του εντύπου προστατεύονται με το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, τα οποία είναι συνήθως πλαστικοποιημένα για ακόμα μεγαλύτερη προστασία και πιο επαγγελματική εμφάνιση. Τέλος, συρράπτονται πάνω στη δίπλωση αυτόματα, για να επιτυγχάνεται η δεύτερη “αλφαδιά”. Η βιβλιοδεσία με καρφίτσα είναι κατάλληλη για περιοδικά, διαφημιστικά έντυπα, βιβλία, εφημερίδες κ.α. 80-90 σελίδων, ανάλογα με τα γραμμάρια του χαρτιού που έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση.

Περιμετρική βιβλιοδεσία

Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές βιβλιοδεσίας με την οποία θα δείτε βιβλιοδετημένα τα περισσότερα βιβλία σε κάποιο βιβλιοπωλείο, είναι η περιμετρική βιβλιοδεσία ή αλλιώς θερμοκόλληση με περιμετρικό εξώφυλλο. Ένα ενιαίο εξώφυλλο – οπισθόφυλλο «αγκαλιάζει» το περιεχόμενο και κατόπιν δένεται με κόλα. Το ενιαίο εξώφυλλο - οπισθόφυλλο, συνήθως είναι χαρτί 300 γραμμαρίων, πλαστικοποιημένο, στο οποίο εκτυπώνουμε το επιθυμητό περιεχόμενο. Η ίδια εκτύπωση μπορεί να γίνει και στην ράχη για να φαίνεται ο τίτλος του βιβλίου καθώς θα βρίσκεται τοποθετημένο στην βιβλιοθήκη. Η περιμετρική βιβλιοδεσία είναι κατάλληλη για τιμοκαταλόγους, εταιρικές παρουσιάσεις, booklets, διατριβές και γενικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου θέλετε να δώσετε μια επιπλέον πινελιά επαγγελματισμού.